mandag 31. august 2015

En kjent latin-amerikansk politisk kommentators betraktninger om Obamas avholdenhet fra å kritisere latin-amerikanske statsledere.

Den politiske kommentatoren Andres Oppenheimer har kommentert Barack Obamas kritikk av afrikanske statsledere under USAs presidents besøk i Afrika i begynnelsen av august. Oppenheimer kritiserte Obama for ikke å rette samme kritikk mot latin-amerikanske statsledere.

Family ties: Although Mama Sarah is not a blood relative, Obama calls her 'granny' and has visited her in the past. They are seen together in this  file August 2006 photograph 
Barack Obama besøker sin bestemor i Kenya.

Obama kritiserte afrikanske statsledere for økonomisk korrupsjon, for undertrykkelse av sivilt samfunn, undertrykkelse av ytrings- og pressefrihet, og for å endre demokratiske spilleregler for å kunne beholde makt. USAs president kritiserte afrikanske sittende presidenter som endret grunnlover for å tillate flere presidentperioder for seg selv. Rike afrikanske presidenter burde ikke trenge å la seg friste til økonomisk korrupsjon, mente Obama. Økonomisk korrupsjon var å stjele penger som skulle ha gått til å skape arbeidsplasser, og til å forbedre skoler og helsevesen for de fattige.
Oppenheimer mente Obama burde gjenta den samme kritikken han rettet mot afrikanske statsledere mot ledere i Latin-Amerika. Korrupsjon i Latin-Amerika stjeler også ressurser som burde ha vært brukt til å skape arbeidsplasser og forbedre skole og helsevesen for de fattige. Misbruk av statsmakt til å undertrykke presse, sivilt samfunn og politiske motstandere, skader også demokratiet i Latin-Amerika. Latin-amerikanske presidenter som endrer demokratiske spilleregler ved f.eks. å endre grunnlover for å tillate flere presidentperioder, hindrer utvikling av sterke demokratiske institusjoner. Ledere som selv mener de er de eneste som er i stand til å holde nasjonen samlet og bringe fremskritt, har ikke lyktes med å danne bærekraftige demokratiske institusjoner. Latin-Amerika trenger i likhet med Afrika sterkere demokratiske institusjoner, ikke flere «sterke menn», som skal sikre evig makt for seg selv.

Nicolas Maduro - slåss for å beholde makten og utvider stadig
nye fiender av regimet. Nå er det colombianske immigranter
som blir utpekt som fiender av Maduros regime.
 

Obama vil unngå å bli oppfattet som å blande seg inn i Latin-amerikanske anliggender. USA har før og under den kalde krigen tatt seg til rette med udemokratiske metoder i en region USA betraktet som sin egen bakgård, Latin-Amerika. USA har støttet udemokratiske krefter, og de har tidligere brukt militær makt til å støtte regimer som har krenket demokratiske rettigheter og menneskerettigheter i Latin-Amerika. Den amerikanske presidenten har grunn til å være ydmyk. Det er ikke han som skal peke ut veien videre for Latin-Amerikas befolkning og deres demokratiske utvikling.
Obama bør likevel kunne kritisere latin-amerikanske ledere som ikke respekterer befolkningens rett til organisasjonsfrihet, presse- og ytringsfrihet, frie og demokratiske valg, rettssikkerhet og respekt for menneskerettigheter. Obama vil uansett ikke unngå at politikere som ønsker å være eneherskere vil beskylde USAs president for å blande seg inn i indre anliggender, og enkelte politikere vil beskylde ham for «imperialistiske» kupp-planer. Latin-Amerikas befolkning fortjener mer demokrati og sterkere demokratiske institusjoner etter mange tiår med autoritære regimer av ulik politisk tilhørighet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.