søndag 22. september 2019

Første del av fire deler av et intervju med Edipcia Dubon i mai 2019 i Oslo.


Den nicaraguanske opposisjonspolitikeren Edipcia Dubon sammenlignet Cuba, Nicaragua og Venezuela. ”Nicaraguas befolkning er ikke vant med diktatur, slik de har vært gjennom flere tiår på Cuba, og nå 20 år i Venezuela. På Cuba har fisken glemt hvordan det er å svømme i havet. Det har ikke Nicaraguas befolkning”, understreker en av lederne for MRS, Edipcia Dubon. 

Bilderesultat for Edipcia Dubon
Edipcia Dubon, leder for MRS, Movimiento Renovador Sandinista.

Det største opposisjonspartiet på venstresiden i Nicaragua, MRS, består hovedsakelig av tidligere sandinister. Det store flertallet av de mest kjente blant politikerne i sandinist-bevegelsen av Daniel Ortegas generasjon, har etter hvert brutt med sandinistbevegelsen, FSLN, og meldt seg inn i MRS.

MRS, Movimiento Renovador Sandinista, ble startet i 1995 av flere av de eldre sandinistlederne, som kom i strid med en sandinist-bevegelse der Daniel Ortega tiltok seg en dominerende maktposisjon de gamle lederne mente var i strid med indre demokratiske prosesser i FSLN, Sandinist-partiet. Blant grunnleggerne var Sergio Ramirez, den tidligere visepresidenten under Daniel Ortega og sandinistene fra 1984-90, og Dora Maria Tèllez, Luiz Carriòn, Luiz Caldera, Leonor Arguello og Reynaldo Tèfel.

Mange liker politikken til MRS, men få vil støtte dem, for de har liten innflytelse, i følge Dubon. Edipcia Dubon er en av få ledere i MRS som ikke tilhører Ortegas generasjon av politikere. Dubon ble invitert med i MRS av en poet hun ble kjent med i Managua. På det første møtet hun var på var hun selv 23 år og den eneste som ikke var over 50.

MRS har et stort hode, men liten kropp. MRS har mange sterke leder-emner, men har en liten organisasjon. Utenfor de store byene er MRS ubetydelig om ikke fraværende. Om organisasjonen til MRS kan vi si slik vi pleier å si i Oslo Ap: Den består av mange høvdinger, men få indianere.

MRS ble i valgkampen i 2006 rammet av en tragisk ulykke. Under valgkampen i 2006 hadde MRS den mest populære kandidaten, Hertty Lewites. Han døde dessverre av et hjerteinfarkt kort tid før valget.
Bilderesultat for herty lewites
Herty Lewites, presidentkandidat med vind i seilene, inntil han døde i en bilulykke.

Mitt inntrykk er at ingen i MRS, av de jeg har snakket med, hevder seriøst at noen skulle ha forårsaket Herty Lewites død. (Min kommentar).)

Sandinistene jukset seg til seieren ved valget i 2006, hevder Dubon. Lederen for MRS forteller om da hun i 2006 satt i valgstyret i en av valgkretsene i Managua. Sandinistene prøvde å jukse i valgkretsen der Dubon satt i valgstyret.

Dubon, som da var ung og ukjent med politikk, ble utsatt for en svært pågående valgstyre-leder, som hadde blitt utpekt av sandinistene. Valgstyre-lederen forklarte Dubon at de skulle jukse med valgurnene siden Eduardo Montealegre, kandidaten for det liberale partiet, og for høyresiden, kom til å vinne denne valgkretsen. Dubon ble forsøkt presset til å være med på å fikse urnene.

Daniel Ortega jukset seg til seier. Dubon skjønte at FSLN hadde jukset over hele Nicaragua. En annen yngre kvinne fra MRS, som satt i et annet valgstyre, ga etter, og lot seg manipulere og presse. Dubon møtte jenta som satt og gråt etter å ha latt seg presse til å akseptere at sandinistene jukset med valgurnene i valgkretsen, der denne kvinnen fra MRS satt i valgstyret.

Edipcia forteller meg så en historie om hvordan sandinistene trakasserte og forsøkte å skremme henne selv, som da altså var i tyve-årene, til å akseptere og ikke protestere mot sandinistenes juks. Edipcia forteller at Sandinistene satte henne på en buss som ledet til sentrum, det store stadion i Managua. Under bussturen var hun alene blant fiendtlige sandinister, som ikke var noe hyggelige mot henne. Så ble den unge kvinnen satt igjen alene sent på natt ved den store stadion i Managua. Sandinistene gjorde dette med Edipcia for å trakassere og skremme henne.

Sandinistene er fortsatt sinte for tapet i 1990, i følge Dubon. ”De vet at de ikke kan vinne uten å jukse ved valg. Ortega har ikke vunnet et eneste rettferdig valg, i motsetning til Chavez i Venezuela”, hevder MRS-lederen.

MRS kan dersom de gjør gode valg splitte sandinistenes velgermasse i to. Slik kan MRS true Ortega-regimets evne til å mobilisere tilstrekkelig støtte i befolkningen i valg med eller uten juks til å sikre regimets vedvarende maktposisjon i Nicaragua.

Bilderesultat for Edipcia Dubon
Edipcia Dubon i en tale på Oslo Freedom Forum mai 2018.

Daniel Ortegas kontroll av valgkommisjonen og domstolene, som han har besatt med lojale støttespillere, har funnet forskjellige liksom-legale triks for å hindre viktige politiske motstandere å stille til valg. I 2015 ble MRS i likhet med det liberale partiet fratatt sin juridiske adgang til å stille til valg. MRS har siden 2015 i likhet med flere partier på høyresiden blitt nektet å stille til valg. I 2016 ble Dubon og 27 valgte parlamentarikere fra MRS fratatt retten til å sitte i parlamentet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.