mandag 29. juli 2019

Intervju med Felix Maradiaga


”Daniel Ortega kan ikke lenger levere stabilitet, fordi han har bevæpnet så mange para-militære. Sandinistlederen har gitt våpen til så mange grupper, som nå er ute av kontroll. Ortega har tidligere levert stabilitet i Sentral-Amerika, mot narkotikasmugling og mot migrasjon. Nå er han ikke lenger i stand til det”, sier Felix Maradiaga, professor i ”Social sciences”, på norsk sosiologi.

Felix Maradiaga er en av Nicaraguas ledende opposisjonelle, som har måttet flykte fra Nicaragua, og nå holder til i USA. Sosiologi-professoren lærer opp nicaraguanske studenter i ikke-vold og pasifistisk organisering. ”I det lange løp vil pasifisme vinne frem”, insisterer Maradiaga. Jeg intervjuet Mardiaga under hans besøk på Oslo Freedom Forum, 26-29 mai 2019.
felix-maradiaga-nicaragua
Felix Maradiaga

”De nicaraguanske ungdommene har blitt oppdratt og utdannet med idealene om revolusjon og om å gjøre opprør. Nå får Daniel Ortega det rett i trynet, ”in his face”, sier Maradiaga. Pasifisme-forkjemperen fortsetter; ”Samtidig har de gamle revolusjonære heltene en aura av noe positivt de vet å benytte seg av. Det er lite støtte internasjonalt for de opposisjonelle. Men i USA er både demokrater og republikanere enige og har samme linje overfor Nicaragua.”

Det intellektuelle i utarbeidelsen av strategien i undertrykkelsen i Nicaragua er det Cuba som står for”, hevder Maradiaga. "Og ja, Ortega-regimet praktiserer definitivt ”sirkulasjonsprinsippet”." Jeg nevner at Alfredo Romero har forklart for meg om "sirkulasjonsprinsippet" i intervjuet jeg gjorde med den venezuelanske advokaten og menneskerettighetsforkjemperen tidligere samme måned.

Felix Maradiaga hevder at regimet per mai 2019 hadde arrestert i alt 1200 fanger, men at det akkurat i mai 2019 ikke var mer enn i overkant av 100 politiske fanger.

”CPC –ene, (Consejos de poder ciudadania, opprettet i 2007), nabolagskomiteene er viktige”, understreker Mardiaga. ”Men de skiller seg fra komiteene for forsvaret av revolusjonen på 80-tallet ved at de nå ikke er militære. Regimet har imidlertid også en rekke sympatisører som er ivrige. Regimet og politiet lar sympatisørene angripe demokrati-aktivister og andre”, påpeker sosiologi-professoren.

Jeg spør Maradiaga om domstoler, justis og rettferdighet i etterkant av et eventuelt regime-skifte etter uavhengige, rettferdige, åpne og transparente valg. Maradiaga svarer: ”Transitional justice – det er et nicaraguansk spørsmål. Men alle de som har opplevd lovbrudd mot sine familiemedlemmer har en rett til å få rettferdighet. Det internasjonale samfunnet har en rettsorden, som må opprettholdes”, understreker sosiologiprofessoren.

Para-militære grupper i Nicaragua

(Her vil jeg for egen del legge til at det er skrevet en rekke artikler i uavhengige nicaraguanske aviser om hvordan både para-militære grupper og andre grupperinger blant regimets støttespiller er redde for at eliten rundt Ortega skal inngå fred. De støttespillerne som har begått overgrep for å forsvare regimet og ”el Comandante” er redde å bli overlatt til eventuelle nye makthaveres justis, rettferdighet og på nytt gjenopprettede, uavhengige domstoler.

Intervjuet med Alfredo Romero er tidligere publisert her på bloggen. Sirkulasjonsprinsippet handler om å la mange politiske fanger sitte inne i kortere tid. Store deler av befolkningen får slik erfare at en person i deres nære krets kan fortelle dem om brutal behandling av mennesker, som har våget å vise sin motstand mot regimet. Regimet har heller mange politiske fanger som de gir kortere fengselsstraffer enn å gi for mange fanger lange fengselsstraffer. Slik spres frykt for å delta i demonstrasjoner blant befolkningen.

Men i Nicaragua er det også et stort antall politiske fanger som har sittet lenge i fengsel. I løpet av juli har mange av de som har sittet lenge i fengsel blitt sluppet fri, og myndighetene har lovet å slippe et stort flertall av dem fri fra fengsel. Fordi jeg har vært på ferie i Juli er jeg ikke helt oppdatert på hva som skjedd i Nicaragua i løpet av juli. Den nicaraguanske avisen La Prensa og andre uavhengige aviser vil kunne gi mer eksakt informasjon.)

Intervju med Felix Maradiaga på BBC - Hard Talk:
https://www.bbc.co.uk/programmes/w3cswj9h

La Prensa - Viktig uavhengig avis i Nicaragua.
https://www.laprensa.com.ni/




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.