torsdag 26. februar 2015

En faustisk skikkelse av en kunstner på Cuba og en norsk danser og kritiker av Castro-regimet


I Norge er «El comandante» av mange betraktet som den handlekraftige, karismatiske, veltalende, kule diktatoren med det flotte skjegget. Mange kvinner, mange kunstnere og intellektuelle har latt seg fascinere av lederen for militærdiktaturet, som liker å gå i uniform.



Fidel Castro coloca una medalla a Alicia Alonso en 2009. | AP
I 2008 mottok Alicia Alonso en medalje av Fidel Castro
for lang og tro tjeneste for dans på Cuba.
En fascinerende skikkelse i Cubas offentlige liv er ballettdanseren Alicia Alonso. Myten om Faust forteller om en ambisiøs vitenskapsmann/kunstner som selger sin sjel til djevelen for å oppnå suksess. Den unge, vakre, talentfulle, perfeksjonistiske ballettdanserinnen var riktignok en etablert verdensstjerne før Fidel Castro kom til makten i 1959. Hun avviste Fidels amorøse tilnærmelser.


Alicia Alonso 1955.jpg
En ung Alicia Alonso



Alonso var kjent for sine tolkninger av Giselle og Carmen. Hun etablerte i 1948 sitt dansekompani som senere ble til Nasjonalballetten på Cuba. Castro trengte å få sitt regime til å fremstå som pioner for kunst og kultur. Alonso ble gitt frie tøyler og store ressurser til å gjøre den nasjonale balletten på Cuba til å bli blant de ledende i verden. Hun styrte med jernhånd og profesjonalitet.

 
I motytelse har hun vært fullstendig lojal mot Castro-dynastiet, og aldri kritisert overgrep regimet har begått. Hun beskyttet imidlertid de homofile blant hennes dansere mot regimets undertrykkelse. I årene etter revolusjonen ble homofili sett på som borgerlig og kapitalistisk dekadense. Homofile ble sendt på arbeidsleir, men ikke Alonsos homofile dansere.

 

Den nå 94 år gamle damen som siden hun var 20 har slitt med alvorlige problemer med synet, er nå blind. Måten hun klarte å være blant verdens beste ballettdanserinner langt opp i 40-årene, til tross for sin svaksynthet, er en fantastisk historie. Når Nasjonalballetten på Cuba har forestillinger ankommer Alonso til sist ærestribunen og alle de stolte cubanerne reiser seg og klapper for henne. Så kan forestillingen begynne. To ganger har jeg sett nasjonalballetten på Cuba. Det er en opplevelse.


Danserinne med cubanske røtter, Alexandra Joner
 Alle dansere og kunstnere lar seg imidlertid ikke besnære av Fidel Castros diktatur. Den norske danserinnen og sangerinnen Aleksandra Joner har cubanske røtter. Joner har vist at hun står opp for ytringsfrihet og har vist sin motstand mot det cubanske diktaturet. I 2010 deltok hun i en demonstrasjon utenfor den cubanske ambassaden i Drammensveien. Konsulen, som også er kona til ambassadøren, kom ut for å ta bilder av alle som demonstrerte. Alexandra Joner motsatte seg å bli fotografert og satte hånden sin foran fotoapparatet. Konsulen beit da Joner i armen. Joner måtte på sykehus og få diverse sprøyter. Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre sendte en advarsel i form av en note til den cubanske ambassaden om uakseptabel diplomatisk adferd.
Det er viktig å prøve å forstå den cubanske ambassadens side av saken. Ambassadøren og konsulen er ikke vandt til folkelige demonstrasjoner på Cuba. På Cuba har eliten et hemmelig politi, CNI, som hindrer at personer i ansvarsfulle posisjoner blir utsatt for folkets mishagsytringer. Joner og andre demonstranter bør utvise mer forståelse for at det tross alt er personalet ved diktaturets ambassades jobb å ha oversikt over miljøet av eksil-cubanere og cubansk-ættete i Norge. Å fotografere demonstranter er en del av jobben deres.
wr_1928
Psykoanalytiker, kommunist og elev
av Sigmund Freud, Wilhelm Reich
Den østerrikske psykoanalytikeren Wilhelm Reich bodde på 1930-tallet i Norge. I sin bok «Fascismens massepykologi» forklarer han hvordan autoritære samfunn skaper mennesker med seksuelt undertrykkete personligheter, som blir mottagelige for totalitære ideologier. Kanskje klarte ikke konsulen med sin oppvekst i et totalitært regime å kontrollere sine følelser? Alexandra Joner ble tross alt i 2012 av mannebladet» Mann» kåret til Norges mest sexy kvinne.

Kommunistlederen Leo Trotskij oppholdt seg i Norge, i 1935-36. I desember 1936 ble han utvist fra Norge. Under sin tid i Norge oppholdt han seg i Ringebu og i Hurum. Han ble pålagt ikke å drive med politikk mens han var i Norge. Mullah Krekar ble også forsøkt forvist fra Oslo for å hindres i å drive politikk. Jeg vil ikke foreslå noen begrensinger av de cubanske diplomatenes politiske virksomhet, slik det cubanske diktaturet begrenser egen befolknings mulighet til å drive politisk virksomhet, men…


Leo Trotskij med venner
Leo Trotskij satte pris på turer i fjellet under sitt opphold i Norge.

Alexandra Joner skal delta i Melodi Grand Prix. På Cuba er ikke styresmaktene vandt til at regimekritikere blir omtalt i media. Å lese om utfordrende kledde regimekritikere i norske aviser kan de kommunistiske diplomatene oppleve som krenkende. Sterke følelser kan bli utløst hos diplomatene med oppdragelse fra det kommunistiske, totalitære diktaturet. Kunne justisminister Anundsen kanskje midlertidig forvise ambassadøren og konsulen til et sted utenfor Oslo, i alle fall under den helgen MGP skal foregå? Kan Kyrkjesæterøra være et alternativ?
Første norske utenriksminister på Cuba
Utenriksminister Børge Brende overbeviser cubanske myndigheter
om viktigheten av å respektere menneskerettigheter.
Utenriksminister Børge Brende har samarbeidet nært med cubanske myndigheter i fredsprosessen i Colombia, som har foregått i Havanna. Brende kunne kanskje holde representantene for det cubanske regimet i Norge med selskap på Kyrkjesæterøra under helgen da MGP foregår? Utenriksministeren kunne slik vise cubanske myndigheter at han holder seg langt unna alle cubanere som kritiserer Castro-dynastiet, og at dette også gjelder nordmenn med cubanske røtter. Brende kan benytte helgen sammen med representanter for cubanske myndigheter til å ta opp norske myndigheters syn på menneskerettigheter på Cuba. På Kyrkjesæterøra vil norske myndigheters menneskerettighetsdialog med cubanske myndigheter kunne foregå uforstyrret. Tema cubanske myndigheter opplever som sensitive vil kunne bli adressert av Brende uten at norske eller internasjonale media får anledning til å forstyrre menneskerettighetsdialogen.
Alexandra Joner gleder seg til å opptre i Stavanger, her fra VG-lista Topp 20 på Rådhusplassen. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Vinner Alexandra Joner Melodi Grand Prix?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.